Biomate gilisztahumusz 20L

Cikkszám: 725581
Biomate gilisztahumusz 20L
Biomate gilisztahumusz 20L
Cikkszám: 725581
5 790 Ft
Egységár: 290 Ft/Liter

Gilisztahumusz

 

A komposztálás során, amikor az összeaprított anyagból nedvesített, laza szerkezetű halmokat építünk, ideális

feltételeket biztosítunk a baktériumok és gombák elszaporodásához. Itt nagy sebességgel lebomlanak a mikroszervezetek számára fogyasztható komponensek és csak a nem, vagy nehezen bontható struktúrák maradnak vissza. Ilyenek például a ligninek, a fehérjékhez hasonló proteidek, lignocellulózok. 


Ezek fontos előanyagai, prekurzorai a humuszvegyületeknek és mivel már tartósabbak, a talajba kijuttatva megindulhat az igazi humusz képződése. Vagyis a komposztálás tulajdonképpen a humusz összeszerelő üzem első állomása és a komposzt elsősorban taljkondicionáló szer.

 

Szállítási és fizetési információk

Átlagos szállítási idő: 2-6 munkanap

 

 

 

 

A gilisztákkal történő komposztálás a humusz előanyagok gyártásának a legígéretesebb módja. Ebben az esetben megfelelő takarmányozás mellett, naponta a giliszták testtömegének a felével megegyező ürülék képződésével számolhatunk. 

A földigiliszta által elfogyasztott növényi anyag az állatok belében, mint egy mixerben, összekeveredik az ugyancsak elfogyasztott talajjal, és a nem felszívódott maradék váladékkal bevont, kalciummal stabilizált agyagásványhumusz  komplexeket tartalmazó szilárd golyócskák formájában, trágyaként elhagyja az állat testét. Ezt hívjuk közismert nevén gilisztahumusznak. 

Tartós, vízálló morzsás szerkezet jellemző rá, nagyon magas makro-, és mikroelemtartalommal. Óriási előnye, hogy nehezen mosódik belőle ki a tápanyag, nagyon magas a baktériumszáma, a gombás és baktériumos betegségek jelentős részével szemben ellenállóvá teszi a növényt, növekedés-serkentő auxinokat és egyéb hormonhatású anyagokat tartalmaz. Ezt a technikát, amivel az ilyen fokú komplexitást el lehet érni a talaj alkotórészei között, ember még nem találta ki.

 

 

A gilisztahumuszt maximum 25 térfogat %-os arányban javasoljuk felhasználni. A gilisztahumusz felhasználható valamennyi zöldség-, gyümölcs, virág és dísznövénykultúra termesztésére, nevelésére, pázsit telepítésére, fenntartására, kivéve a mészkerülő, savanyú kémhatású talajt igénylő és különösen sóérzékeny növényi kultúrákat.

 

A gilisztahumusszal történő trágyázás fantasztikus minőségbeli javulást eredményez. Egy kísérlet során vizsgálták, hogy a gilisztahumusszal kezelt zöldség-gyümölcs mennyivel több C-vitamint tartalmaz, mint a hagyományos istállótrágya-műtrágya kezelésben részesült. Kiderült, hogy az alma-körte esetében hétszer, a zöldségfélék esetében kettő-ötször több volt a C-vitamin, a termés mennyisége 30%-kal több volt, az érés kb. 5-8 nappal korábbi volt a gilisztahumusszal kezelt területeken.

Felhasználsi javaslat:

 

  • Balkonládás, cserepes, konténeres virág vagy palántaneveléshez 1l humuszhoz 3l föld kell.
  • Szabadföldi zöldség-, virág-, dísznövénytermesztéshez 1,5-2,5l/m2 mennyiséget beledolgozni a talajba.
  • Gyümölcsfák telepítésekor 3-6l/fa mennyiségben az ültetőgödör talajába keverve, fenntartásra 1,5-4l/fa/év a koronacsurgó talajába bedolgozva.
  • Szőlő telepítésekor 1,5-3l/tőke mennyiségben az ültetőgödör talajába keverve, fenntartásra 0,7-1l/fm/év menyiségben a sorokba keverve.
  • Díszfák, díszcserjék telepítésekor 3-5l/ültetőgödör mennyiségben a gödör talajába keverve, fenntartásra 1-2l/fa vagy cserje/év mennyiségben a talajba keverve.
  • Pázsit-gyep telepítéséhez 1,5-2l/m2 mennyiségben a feltalajba keverni, ápoláshoz tavasszal és nyár végén 0,6-1l/m2 mennyiséget elszórni, majd esőztetve bemosatni.

 

 

Kiszerelés (L)